Το κάτι άλλο στο έργο του Κέντρου Κοινωνικής και Πνευματικής Στήριξης.
Το Κέντρο Κοινωνικής και Πνευματικής Στήριξης Ιεράς Μονής Κύκκου δραστηριοποιείται σε τρεις τομείς αυτοί είναι:
Α. Τομέας Στήριξης.
Την ομάδα των εργαζομένων στο Κέντρο Στήριξης αποτελούν, ο Διευθυντής, οι Λειτουργοί – επιστήμονες, οι οποίοι έχουν τα ακαδημαϊκά προσόντα που είναι απαραίτητα για την εργασία που κάνουν. Επί πλέον, διαθέτουν και την πείρα, πράγμα που τους βοηθά να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και με επιτυχία, τα Πνευματικά, Ψυχολογικά, Κοινωνικά και Συμβουλευτικά προβλήματα, που απασχολούν τους προσερχόμενους σ΄αυτούς. Την ομάδα που στελεχώνει το Κέντρο συμπληρώνουν η Γραμματεία, η υπεύθυνη υποδοχής και η επιμελήτρια.
Μέχρι σήμερα έχουν περάσει την πόρτα του Κέντρου αρκετές χιλιάδες άτομα. Αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός, ότι μια μόνο λειτουργός του Κέντρου, στους, δέχεται καθημερινά τρεις έως τέσσερις επισκέψεις ατόμων, μπορείτε να υπολογίσετε το μέγεθος του έργου που επιτελείται στο Κέντρο αυτό.
- 1. Πνευματική Στήριξη.
- Συνδέει τον εξυπηρετούμενο με το Χριστό και την Εκκλησία του. Εδώ βρίσκεται και η βάση της ανάπτυξης της προσωπικότητας. Είναι γνωστό πως μόνο ένας ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να σχεδιάσει τη ζωή του σωστά, να κάμνει τομές και να χτίζει ό,τι χάλασε στη ζωή του. Αυτό επιτυγχάνεται με την πνευματική τροφοδοσία, που έχει ως βάση τη μελέτη της Αγίας Γραφής, τη λατρευτική και τη Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Μια τέτοια θεμελίωση της ζωής, είναι ξεκάθαρα αποδεδειγμένα ότι διαπλάθει ένα καλό και αγαθό χαρακτήρα, δημιουργεί άρτιες πνευματικές προσωπικότητες που είναι ικανές να συμβάλουν μόνο θετικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το πρόγραμμα «Χριστιανική συντροφιά Κέντρου». Μέσα από το πρόγραμμα αυτό παρέχεται προσωπική ή τηλεφωνική βοήθεια για λύση αποριών ή σύνδεση με πνευματικό πατέρα για τα περαιτέρω.
- 2. Ψυχολογική Στήριξη.
- Οι πιέσεις της ζωής είναι πολλές και ποικίλες. Αυτές επιδρούν είτε ανασταλτικά είτε διαλυτικά στην προσωπική οργάνωση του ατόμου. Εδώ ακριβώς βρίσκεται ο ρόλος της επιστήμης της ψυχολογίας. Αυτή προσφέρει τα μέσα και τον τρόπο ανάκτησης των ατομικών δυνάμεων και ανάπτυξη των αντισωμάτων για περιορισμό στην αρχή και στη συνέχεια απαλλαγή, αποδέσμευση και λύτρωση από ό,τι αποδιοργανώνει το άτομο. Η προσφορά του Κέντρου είναι άμεση. Παρέχεται για όσο χρόνο χρειαστεί για να μπορέσει το άτομο να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς ζωής σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του.
- 3. Συμβουλευτική Στήριξη.
- Υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις που ταλαιπωρούν και προβληματίζουν το άτομο. Κάποιες φορές δεν είναι σίγουρο για τα επόμενα βήματα. Βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο. Αδυνατεί από μόνο του να βγει στο ξέφωτο και να δει τη ζωή με καθαρό μάτι και αυτοπεποίθηση. Έχει ανάγκη από ένα σύμβουλο για να μοιραστεί μαζί του αυτό που τον συνέχει και βρίσκεται διαρκώς στη σκέψη του και δεν μπορεί το ίδιο να δώσει μια απάντηση ή αδυνατεί να βρει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει. Θέλει κάποιον να κουβεντιάσει μαζί του αυτό που τον ταλαιπωρεί και του αφαιρεί την όρεξη για δράση και δημιουργία. Αυτόν μπορεί να τον βρεί χωρίς διαδικασίες και χρονοτριβή στο Κέντρο Στήριξης. Με ένα τηλεφώνημα μπορεί κλείσει μια συνάντηση μαζί του. Από εκεί και πέρα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει συνδεδεμένος μαζί του μέχρι να αισθανθεί, ότι μπορεί, το ίδιο από μόνο του, να βγεί στη ζωή και να κάμει τα σταθερά εκείνα βήματα που θα τον εντάξουν λειτουργικά και δημιουργικά στο κοινωνικό σύνολο.
- 4. Κοινωνιολογική Στήριξη.
- Για να είναι το κάθε βήμα της ζωής σωστό και πετυχημένο θα πρέπει να γίνεται με βάση κάποιους κανόνες. Θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του κάποια δεδομένα, τα οποία πολλές φορές δεν είναι σωστά εκπεφρασμένα από τις κοινωνικές δομές. Ένεκα τούτο το άτομο για να προσεγγίσει τα θέματα αυτά έχει ανάγκη από ειδική εκπαίδευση για να μυηθεί στα μυστικά της προσέγγισής τους. Άλλοτε πάλιν η πρόσβαση σε υπηρεσίες του Κράτους ή οργανισμών είναι τόσο δαιδαλώδεις που χρειάζονται είτε ειδικές γνώσεις είτε θα πρέπει να ακολουθηθούν κάποιες διαδικασίες για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτά όλα μπορεί να τα δώσει ο ειδικός Κοινωνιολόγος, ο οποίος ταυτόχρονα θα ενημερώσει και θα εκπαιδεύσει τον εξυπηρετούμενο για να είναι σε θέση να χειρίζεται από μόνο του όλες τις υποθέσεις που θα παρουσιαστούν στη ζωή. Το καινοτόμο για το Κέντρο μας είναι ότι ο εξυπηρετούμενος είναι πάντα συνδεδεμένος μαζί του και αναπάσαν στιγμή, με ένα τηλεφώνημα, μπορεί να έχει μια νέα συνάντηση με οποιονδήποτε Λειτουργό, για να πάρει συμβουλή ή να λύσει μια απορία του.
Β. Τομέας Ενημέρωσης.
Ο τομέας αυτός στοχεύει στο να βοηθήσει τα άτομα να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους είναι επωφελείς στην καθημερινή πράξη και βιωτή.
- Ο τομέας αυτός εξυπηρετείται από ενημερωτικά προγράμματα που προσφέρονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτά είναι:
- α. Βιωματικά εργαστήρια. Τα θέματά τους είναι ποικίλα. Είναι θέματα που βοηθούν στο σχεδιασμό και την οργάνωση της ζωής, στο ξεπέρασμα ανεπιθύμητων καταστάσεων, στην πληροφόρηση πάνω σε θέματα αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης.
β. Σεμινάρια. Αυτά αφορούν σύγχρονα θέματα, όπως η ασφαλής χρήση του διαδικτύου, η απεμπλοκή από κάθε εγκλωβισμό.
γ. Ομιλίες. Γίνονται κατά τακτά διαστήματα και αγγίζουμε σύγχρονα και καυτά θέματα διαχρονικού ή και ειδικού ενδιαφέροντος των καιρών μας.
δ. Θέατρο καταπιεσμένων. Είναι μια μορφή θεάτρου στο οποίο λαμβάνει μέρος ο θεατής και επεμβαίνει στη εξέλιξη της όλης διαδικασίας
ε. Μαθαίνω να μπλέκω. Πρόκειται για ένα μικρό εργαστήρι μπλεκτικής με διπλό στόχο. α. να δώσει απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο και β. να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη από οικονομική βοήθεια. Εντάσσεται στα πλαίσια του εθελοντισμού και εξυπηρετεί τα φιλανθρωπικά παζαράκια, που στόχο έχουν τη συλλογή χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Γ. Τομέας Κοινωνικής έγνοιας και προσφοράς.
Ο τομέας αυτός εξυπηρετείται από τέσσερα προγράμματα.
- α. Το μαγειρεύω για το συνάνθρωπό μου.
- Η φιλοσοφία αυτού του προγράμματος είναι να προσφέρει φαγητό και ψυχαγωγία σε άπορες οικογένειες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεπορτίσουν για να ξεσκάσουν λίγο και να ξεχάσουν έστω και προσωρινά την ανέχειά τους ή ακόμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα να τρώνε μαζί με άλλα άτομα, άγνωστα σ΄αυτούς, σε ένα συνηθισμένο εστιατόριο, όπως έχει τη δυνατότητα αυτός που έχει οικονομική άνεση.
- β. Το Μητέρα.
- Το πρόγραμμα αυτό είναι δίπλα από κάθε νεαρή μητέρα η οποία φέρνει στον κόσμο το παιδί της. Της παρέχουμε ό,τι έχει σχέση με το νεογέννητο παιδί. Ρούχα, τροφή, προϊόντα περιποίησής του.
- γ. Υιοθετώ μιαν οικογένεια.
- Από την ώρα που έρχεται στο Κέντρο μας η πληροφορία ότι μια οικογένεια θέλει συμπαράσταση, ενεργοποιούνται οι εθελοντές του Κέντρου και σπεύδουμε να συναντήσουμε την οικογένεια. Παραμένουμε κοντά της μέχρι να θεραπευθεί η δυσκολία ή να απαμβλυνθεί ἠ θεραπευθεί το πρόβλημα που την ταλαιπωρεί.
- δ. Το Μεγάλο Δείπνο.
- Αυτό ξεπήδησε μέσα από τη λαίλαπα που ενέσκυψε στη χώρα μας. Δεν μπορούσε το Κέντρο Στήριξης να παραμείνει απαθές μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα που βρέθηκαν πολλές οικογένειες. Πήρε την πρωτοβουλία και ίδρυσε το πρόγραμμα αυτό για να προσφέρει στοργή και φαγητό σε όσες οικογένειες καταφεύγουν στη σκέπη του. Κάναμε τους κανονισμούς λειτουργίας, ζητήσαμε τη βοήθεια και την ευλογία του Θεού και προχωρήσαμε στην υλοποίηση των στόχων μας. Στο μεταξύ ο Δήμος Στροβόλου ένωσε τις δυνάμεις του μαζί μας και τώρα προχωρούμε μαζί. Στόχος μας είναι το πρόγραμμα αυτό να συνεχίσει να υπάρχει μέχρι που από μόνο του φυσιολογικά, θα είναι αχρείαστο. Η κοινωνία θα ανακάμψει και οι υπηρεσίες του δεν θα έχουν λόγο υπάρξεως. Εμείς μέχρι τότε θα είμαστε ανεβασμένοι στις επάλξεις για εξυπηρέτηση όλων όσων μας ζητούν τη συμπαράστασή μας.
Δ. ‘Το κάτι άλλο’ στο έργο του Κέντρου μας.
Επειδή πολλοί είναι οι οργανισμοί και τα σωματεία που ασχολούνται με τον πάσχοντα και πενόμενο άνθρωπο, θα ήθελα να σας πω ‘το κάτι άλλο’ που χαρακτηρίζει το δικό μας Κέντρο.
- Είμαστε καινοτόμο Κέντρο επειδή έχουμε πολλά προγράμματα που εργάζονται παράλληλα και προσφέρουν ολοκληρωμένη και άρτια βοήθεια και εξυπηρέτηση στους προσερχόμενους σ΄αυτό, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
- Έχουμε τις κατάλληλες υποδομές και την τεχνολογική υποστήριξη για το σύνολο του έργου που επιτελούμε.
- Καταργήσαμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ανταποκρινόμαστε άμεσα στο κάλεσμα όσων μας κτυπούν την πόρτα. Προωθούμε στις σχέσεις μας, με τους εξυπηρετούμενους, την υπευθυνότητα, το σεβασμό στον άλλο, την ειλικρίνεια στα όσα λέμε, την ολιγάρκεια, την οικονομική και ορθολογιστική χρήση της βοήθειας. Με ένα λόγω στοχεύουμε στο να δημιουργήσουμε άρτιες, κατά το δυνατό, πνευματικές προσωπικότητες που να είναι σε θέση να λειτουργούν αξιολογικά και με μέτρο. Καλλιεργούμε την αγάπη στο κάθε συνάνθρωπο.
- Περάσαμε το μήνυμα ότι το Κέντρο θα είναι δίπλα στον κάθε εξυπηρετούμενο, όμως και ο ίδιος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι παθητικός δέκτης της βοήθειας. Θα πρέπει να θεωρεί τη βοήθεια που παίρνει, ότι είναι μια ενισχυτική προσφορά μέχρι να μπορέσει ο ίδιος να είναι αυτάρκης. Επομένως θα πρέπει καθημερινά να καταβάλλει προσπάθεια να γίνει αυτάρκης. Αυτό βασίζεται πάνω στην αλήθεια, ότι η προσφορά από το κοινωνικό σύνολο δεν είναι ανεξάντλητη. Εκείνοι που τώρα έχουν τη δυνατότητα της προσφοράς ίσως αύριο δε θα είναι σε θέση να δίνουν για τον άλλο. Επομένως ο καθένας θα πρέπει να ενεργοποιήσει όλες του τις δυνάμεις, να βρει τρόπους και μέσα για να είναι κάποια στιγμή σε θέση όχι μόνο να μη χρειάζεται βοήθεια, αλλά να προσέλθει στο Κέντρο, έστω και για μια συμβολική προσφορά για όσους ακόμα δεν τα κατάφεραν να αυτοεξυπηρετούνται.
- Με τα πολλά μας προγράμματά είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε και όσους το Γραφείο Ευημερίας μας στέλνει είτε για Στήριξη είτε για παροχή τροφίμων ή ειδών ένδυσης και υπόδησης.
- Παρεμβαίνουμε άμεσα και αποτελεσματικά σε επείγουσες περιπτώσεις που αφορούν το πρόγραμμα «Μητέρα» ή το «Υιοθετώ μιαν οικογένεια».