Δραστηριοτητες

Μαθαινω να μπλεκω
Με πρωτοβουλία της Ομάδας Εθελοντών Κέντρου (Ο.Ε.Κ) ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε πρόγραμμα δωρεάν εκμάθησης πλεκτικής στο Κέντρο Κοινωνικής και Πνευματικής Στήριξη, με το όνομα « Μαθαίνω να μπλέκω».

Τα μαθήματα πλεκτικής ξεκίνησαν στις 6-11-12 και ολοκληρώθηκαν στις 4-12-12. Δασκάλες του «Μαθαίνω να πλέκω» ήταν δύο εθελόντριες του κέντρου η κυρία Παναγιώτα Χαραλάμπους και η κυρία Κατερίνα Χαραλάμπους η οποία είναι και επαγγελματίας που εργάζεται στην Ζάκο και προμήθευσε το μαλλί σε ειδικές τιμές πράγμα για το οποίο την ευχαριστούμε. Οι δύο εθελόντριες συνεργάστηκαν άψογα τόσο μεταξύ τους όσο και με τα μέλη της ομάδας πλεκτριών που διαμορφώθηκε και παρήγαγαν μαζί με την ομάδα 22 όμορφες σάρπες με διαφορετικές πλέξεις οι οποίες ακολούθως πωλήθηκαν σε φιλανθρωπικά παζαράκια που διοργάνωσε το Κέντρο Στήριξης. Τα μαθήματα πλεκτικής πραγματοποιούνταν δύο φορές την εβδομάδα κάθε Τρίτη και Πέμπτη μεταξύ 6:30μ.μ και 8:00. Ήταν αξιοσημείωτο ότι όσοι ενημερώνονταν για το πρόγραμμα έδειχναν αρκετό ενδιαφέρον και η συμμετοχή ήταν αρκετά καλή με πάνω από 10 πλέκτριες να παίρνουν μέρος και με νέα μέλη να προστίθενται στην ομάδα μέχρι και το τέλος της. Όλες ανεξαρτήτως οι πλέκτριες απόλαυσαν την διαδικασία η οποία τους έδωσε την ευκαιρία να μάθουν κάτι καινούργιο και χρήσιμο, την ευκαιρία να αξιοποιήσουν το χρόνο τους δημιουργικά και να αισθανθούν την ψυχική ικανοποίηση του να μετατρέπεις απλές θηλιές μαλλιού σ ένα μοναδικό εργόχειρο. Επιπρόσθετη ικανοποίηση αισθάνθηκαν οι δασκάλες και τα μέλη της ομάδας των εθελοντριών μετά την ενημέρωση από το Κέντρο σχετικά με το ότι τα έργα τους πωλήθηκαν στα φιλανθρωπικά παζαράκια που πραγματοποιήθηκαν και τα σχόλια των πελατών ήταν πολύ κολακευτικά. Οι εθελοντές που ασχολήθηκαν με την πώληση είχαν την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι τον ενθουσιασμό με τον οποίο ο κόσμος προσέγγιζε τα προϊόντα πλεκτικής και ακόμα και τα άτομα που δεν αγόρασαν άφησαν τις καλές τους κουβέντες που ζήτησαν να μεταφέρουμε προς τις εθελόντριες που τα δημιούργησαν. Λόγω της επιτυχίας του πρώτου προγράμματος «Μαθαίνω να πλέκω» αλλά και της προθυμίας και του ενδιαφέροντος που δείχνουν οι εθελόντριες είναι πολύ πιθανόν το Κέντρο μας να επαναλάβει το πρόγραμμα στο μέλλον και είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε την ίδια αν όχι και μεγαλύτερη επιτυχία στη συνέχεια.

Φιλανθρωπικα Παζαρακια
Στο μήνα Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν δύο φιλανθρωπικά παζαράκια κατά τα οποία λειτουργοί και εθελοντές του Κέντρου πώλησαν προϊόντα με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν στα προγράμματα στήριξης και κοινωνικής πρόνοιας του Κέντρου. Το πρώτο παζαράκι πραγματοποιήθηκε στις 5/12/2012 στο The Mall of Cyprus από τις 12:00πμ μέχρι και τις 5:00μμ. Κατά τη διάρκεια του διατέθηκαν προς πώληση χειροποίητες σάρπες που έφτιαξαν οι εθελόντριες του «Μαθαίνω να πλέκω», χριστουγεννιάτικα κεριά και γυναικεία κοσμήματα-αξεσουάρ.

Το φιλανθρωπικό παζαράκι στήθηκε στην είσοδο 1 του The Mall of Cyprus και επενδύθηκε μουσικά με ζωντανό μουσικό πρόγραμμα από το Ola Dj και τους dj’s του Yioti και Μάριο. Την αφίσα για το φιλανθρωπικό παζαράκι φιλοτέχνησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως μέρος της συνεργασίας του με το Κέντρο. Η όμορφη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του The Mall of Cyprus, οι εύφορες μουσικές μελωδίες του Ola Dj σε συνδυασμό με το πνεύμα του ενεργού εθελοντισμού και της αλληλοβοήθειας που χαρακτήριζε τους εμπλεκόμενους στο παζαράκι, δημιούργησαν μια μαγευτική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Αυτή η ατμόσφαιρα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να πωληθούν σχεδόν όλα τα προϊόντα και τόσο οι λειτουργοί όσο και οι εθελοντές έφυγαν από το παζαράκι απολύτως ικανοποιημένοι από την επιτυχία του και με την επιθυμία να το επαναλάβουν και του χρόνου για περισσότερες μέρες. Το δεύτερο φιλανθρωπικό παζαράκι πραγματοποιήθηκε στην καφετέρια του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας στις 12/12/2012 από τις 9:00πμ μέχρι τις 02:00μμ. Κατά τη διάρκεια του πωλήθηκαν κάποια προϊόντα που είχαν περισσέψει από το πρώτο φιλανθρωπικό παζαράκι και εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των νέων φοιτητών προς τα προϊόντα και ιδιαίτερα τις μοντέρνες σάρπες που διατέθηκαν. Το παζαράκι ολοκληρώθηκε με επιτυχία, κάτι που άφησε ικανοποιημένους τόσο το Κέντρο Στήριξης όσο και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας που σ’αυτή τη περίπτωση ενίσχυσε τις προσπάθειες του.

Αποστολη στις Αλκυονιδες
Ένας από τους σκοπούς ίδρυσης του Κέντρου Στήριξης είναι η συνεργασία επαφή και δράση με συναφείς οργανώσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού. Το Κέντρο αναγνωρίζει πως η αποτελεσματική στήριξη της κοινωνίας μας δεν αποτελεί έργο ενός μόνο κρατικού φορέα ή ενός μη κυβερνητικού οργανισμού, αλλά ένα συνολικό έργο όλων των φορέων που ασχολούνται με τη στήριξη των οικογενειών που ζουν στη Κύπρο. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια το Κέντρο ενισχύει συχνά το έργο άλλων συναφών υπηρεσιών και το ίδιο έκανε και σ’ αυτή τη περίπτωση με τη συνεργασία και στήριξη του φιλανθρωπικού σωματείου Αλκυονίδες.

Το φιλανθρωπικό σωματείο Αλκυονίδες λειτουργεί από το 1998 και σε συνεργασία με το γραφείο κοινωνικής ευημερίας προσπαθεί να καλύψει εκείνα τα κενά στην παροχή άμεσης βοήθειας που λόγω της υποστελέχωσης του τμήματος και της γραφειοκρατίας της Κρατικής μηχανής αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις. Το Κέντρο Στήριξης μέσα από τα το πρόγραμμα άμεσης βοήθειας «Μητέρα» και τη συνεργασία του με διάφορα κοινωνικά ευαισθητοποιημένα νηπιαγωγεία συγκεντρώνει βρεφικά, παιδικά ρούχα και εξοπλισμό σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις νέες μητέρες να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις ή την ανέχεια σε αυτά τα είδη για τη φροντίδα των παιδιών τους. Αυτά τα προϊόντα και τα ρούχα, με τη βοήθεια των εθελοντών μας επιλέγονται, ταχτοποιούνται και τοποθετούνται καθημερινά σε καθαρές χάρτινες σακούλες με ενδεικτικά για την ηλικία, το είδος και την εποχή την οποία αφορούν. Στη συνέχεια δίνονται σε οικογένειες που απευθύνονται στο Κέντρο για βοήθεια και πρόσφατα και προς το φιλανθρωπικό σωματείο Αλκυονίδες που παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες. Για το σκοπό αυτό το Κέντρο ενίσχυσε την εκστρατεία του προγράμματος «Μητέρα» και με ρουχισμό για ενήλικες. Τα ρούχα αφού προετοιμάστηκαν αναλόγως μεταφέρθηκαν στις αποθήκες του Αλκυονίδες από όπου καθημερινά πολύς κόσμος απευθύνεται για να λάβει αυτή την πολύτιμη βοήθεια. Η υπεύθυνη της αποθήκης εξέφρασε προς το Κέντρο τις ευχαριστίες της τονίζοντας πως η ενίσχυση που λαμβάνεται από το Κέντρο είναι σημαντική ιδιαίτερα αφού τα ρούχα και τα προϊόντα φτάνουν κοντά τους οργανωμένα σε ανάλογες χάρτινες σακούλες κάνοντας την δουλεία των λίγων εθελοντών που βοηθούν εκεί πολύ πιο εύκολη και την εξυπηρέτηση των όσων έχουν ανάγκη ακόμα πιο σύντομη. Το Κέντρο μας επίσης δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην εξεύρεση περισσότερων εθελοντών που θα βοηθήσουν στο σημαντικό αυτό κοινό έργο που αφορά όλους μας. Μέχρι σήμερα στις Αλκυονίδες έχουν σταλεί δύο μεγάλες αποστολές. Μια στις 22/11/2012, στις 10/12/2012.

Επισκεψη σε Νηπιαγωγειο
Την Πέμπτη 13.12.2012, λειτουργοί του Κέντρου Στήριξης, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, επισκέφθηκαν τον κρατικό νηπιοκομικό σταθμό του Γραφείου Ευημερίας στην Παλλουριώτισσα και παρέδωκαν στη Διεύθυνση 33 τσάντες παιχνίδια για να δοθούν σε αντίστοιχα παιδιά. Τα παιδιά τραγούδησαν επίκαιρα τραγούδια και ευχαρίστησαν για τα παιχνίδια που τους δόθηκαν.
Ο Κυριος Καπελος στο ΣΚΕ Αγιου Δομετιου
Όταν ο Κύριος Καπέλος επισκέφθηκε για πρώτη φορά τα παιδιά στο Μακάρειο νοσοκομείο έδωσε μια υπόσχεση ότι το έργο του δε θα σταματούσε εκεί και πως θα βρεθεί ξανά κοντά στα παιδιά όταν όπου και όποτε τον χρειαστούν. Το κάλεσμα αυτή τη φορά έγινε από τα παιδιά στο νηπιαγωγείου του Σ.Κ.Ε Αγίου Δομετίου στις 23/11/2012 μεταξύ 10:00πμ και 12:00μμ. Πενήντα παιδάκια μέχρι 4 χρονών περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία και απορία τον Κύριο Καπέλο. Ποιός είναι, πώς να μοιάζει, τι γλώσσα μιλάει, τι ρούχα φοράει, τι αυτοκίνητο οδηγά; Όλα αυτά και άλλα πολλά ήταν τα σχόλια που ακούσαμε όταν συστηθήκαμε στα παιδιά. Σε λίγο όλες τους οι απορίες ξεκίνησαν να λύνονται με τον πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.

Ο κύριος Καπέλος κατάφερε να μπεί μέσα στις καρδίες τους, να τις συγκινήσει και να βοηθήσει τα παιδιά να ενεργοποιηθούν δημιουργικά αλλά και να εκφραστούν χρησιμοποιώντας το σώμα και τις εκφράσεις του προσώπου τους. Γέλια και χαρά γέμισαν την τάξη και τα ντροπαλά παιδιά μετατράπηκαν σε ενεργητικούς ενδυναμωμένους μικρούς ανθρώπους που δεν δίσταζαν πλέον να εκφραστούν να παίξουν με τον κλόουν και μεταξύ τους. Η αποστολή του Κυρίου Καπέλου στέφτηκε με επιτυχία ακόμα μια φορά, σε συζήτηση με τη διευθύντρια του σχολειού αργότερα ο Mohamed τόνισε «Δεν πρόκειται απλά για μια διασκεδαστική δραστηριότητα, η διδακτική της αξία είναι πολύ πιο μεγάλη από αυτήν που φαίνεται. Στόχος είναι μέσω του δράματος να απελευθερώσουμε τα παιδιά και να τα καλλιεργήσουμε ψυχολογικά, βάζοντας τις βάσεις που θα αναπτυχθούν αργότερα σε μετέπειτα στάδια της ζωής τους».

Εκστρατεια συλλογης τροφιμων, προγραμμα «το Μεγαλο Δειπνο»
Εκστρατεία συλλογής τροφίμων, πρόγραμμα «το Μεγάλο Δείπνο» Το Κέντρο μας σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ εγκαινίασαν εκστρατεία συλλογής τροφίμων με σύνθημα «με χρειάζεσαι είμαι εδώ»!

Η εκστρατεία θα αρχίσει στις 15 Δεκεμβρίου 2012 και θα τελειώσει τις 15 Ιανουαρίου 2013. Τα τρόφιμα που θα μαζευτούν θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος «Το Μεγάλο Δείπνο». Η ονομασία αυτή είναι συμβολική. Κινείται στα πλαίσια της γνωστής παραβολής. Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά. Εδώ δεν υπάρχουν προσκεκλημένοι σε κάποιο δείπνο, αλλά άνθρωποι που τους κτύπησε μια αναπάντεχη και απρόσμενη κρίση, για την οποίαν αυτοί δεν έχουν άμεση ευθύνη. Αυτοί, λοιπόν, οι άνθρωποι, χωρίς να απαλλοτριώνουν την αξιοπρέπειά τους, την ανάγκην φιλοτιμία ποιούμενοι, ζητούν από οργανωμένους φορείς τη συνδρομή τους για να ξεφύγουν από την κρίση, στο επίπεδο της σίτισης. Το Κέντρο μας πήρε το μήνυμα τον καιρών και οργάνωσε το πρόγραμμα αυτό και άνοιξε την αγκαλιά του για να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των χαλεπών αυτών ημερών και ο Θεός βοηθός.